Wat hebben mineralen te maken met een gezond gebit?

Er is sprake van diverse gebitsproblemen

Uit onderzoek blijkt dat 45% van de wereldbevolking kampt met gebitsproblemen, vooral als het gaat om gaatjes en tandvleesziekten.

  Dat percentage loopt op tot 98% als je terugtrekkend tandvlees, tandenknarsen, langer wordende tanden, sterke slijtage aan de wortelhalzen en gevoelige tandhalzen ook rekent tot de tandheelkundige problemen, wat de meeste tandartsen doen.

Tekorten aan calcium, magnesium, vitamine D3 en vitamine K2 kunnen aan de basis liggen van al deze problemen.

Waarom calcium nodig?

Een van de belangrijkste redenen waarom het lichaam behoefte heeft aan calcium is vanwege de rol die calcium speelt bij de werking van de mitochondriën.

Mitochondriën zijn als het ware de energiecentrales van onze cellen en zorgen voor alle energieproductie in het lichaam.

Als de mitochondriën te weinig energie genereren heeft dat op vrijwel alle functies van het lichaam verstrekkende gevolgen.

Om energie te kunnen genereren hebben de mitochondriën vetten, eiwitten en koolhydraten nodig.

Daarnaast spelen mineralen, enzymen en vitaminen ook een belangrijke rol.

Met name calcium is cruciaal voor de mitochondriën om energie te kunnen genereren.

Wat heeft dit te maken met ons gebit?

Vanwege de belangrijke functie van de mitochondriën, is de eerste taak van het lichaam, ervoor zorgen dat deze goed functioneren.

Het lichaam zal daarom alles doen om te voorkomen dat er in de mitochondriën een tekort aan calcium ontstaat.

Het offert daar zelfs andere weefsels voor op.

Als we niet genoeg calcium binnenkrijgen, zal het lichaam dit mineraal uit onze botten en tanden weghalen.

Dit proces wordt in gang gezet wanneer er een tekort aan calcium is of wanneer een tekort aan vitamine D3 de opname van calcium stagneert.

Een tekort aan vitamine K2 die ervoor zorgt dat de calcium op de juiste plek in het lichaam terechtkomt, kan hier ook een oorzaak in hebben.

Om de mitochondriën van energie te voorzien, worden de mineralen als eerste uit het gebit en het bot rondom de tanden onttrokken.

Waarschuwings- signalen

Het is niet zo dat we niets merken van tekorten aan calcium en magnesium in ons lichaam.

      • Er is een waslijst aan symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan calcium en magnesium en een verminderde functie van de mitochondriën:
        groeivertraging
      • spierzwakte, spierpijn, zwakke spiertonus, bewegingsbeperking
      • chronische vermoeidheid, uitputting, burn-out
      • zicht- en het gehoorproblemen
      • leerproblemen
      • lichamelijke en geestelijke achterstand
      • autismeverschijnselen
      • hart-, lever- en nierziekten
      • maag-darmkanaalproblemen, zoals slikken, diarree of constipatie, ineens overgeven, krampen, zuur dat uit de maag naar de slokdarm terugstroomt
        diabetes
      • verhoogd infectierisico
      • neurologische problemen, migraine, dementie
      • bewegingsstoornissen
      • schildklierproblemen
      • ademhalingsproblemen
      • verzuring door melkzuurDit soort verschijnselen zijn waarschuwingen van ons lichaam die we niet zouden mogen negeren.

Hoe te voorkomen?

Uiteraard haalt het lichaam de benodigde calcium normaal gesproken met name uit onze voeding.

Vooral groenten en voeding gemaakt van botten (zoals bouillon) bevatten veel calcium.

Het calcium uit groenten en bouillon wordt, indien de maag en darmen goed functioneren en er voldoende vitamine D3 aanwezig is, tamelijk gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Om problemen met ons gebit te voorkomen zouden we heel veel verschillende soorten groenten moeten eten.

Jammer genoeg zorgen de huidige landbouwmethoden ervoor dat er in de weliswaar prachtig uitziende groenten veel minder mineralen zitten dan vroeger het geval was.

Nog een reden waarom betrekkelijk grote hoeveelheden en diversiteit belangrijk zijn.
Afhankelijk van uw eigen situatie kan het belangrijk zijn om calcium, magnesium, vitamine D3 en vitamine K2 aan te vullen met behulp van supplementen.

Daarbij is het belangrijk om supplementen te nemen waarin de verhouding calcium:magnesium 2:1 is en waarin appelazijn is opgenomen voor de optimale absorptie van calcium.

Hans Beekmans

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email