basal-basics-logo

Het enorme belang van vitamine C

vitamine C

De kracht van Vitamine C

Ik wil uitleggen welke vitamines en mineralen – welke voedingsstoffen – het lichaam gezond houden en het immuunsysteem versterken. Dat probeer ik te doen door de eigenschappen van die producten te beschrijven, en – niet minder belangrijk – door uit te leggen hoe het lichaam van deze essentiële voedingsstoffen gebruikmaakt. 

Ik hoop het hieronder aannemelijk te maken waarom het zo’n belangrijke vitamine is, onder andere door te beschrijven wat vitamine C eigenlijk is en wat het allemaal voor ons lichaam doet.

Vitamine C wordt wel aangeduid als ascorbinezuur, maar dat is een te beperkte omschrijving, omdat vitamine C meer is dan dit zuur alleen. Ascorbinezuur vormt weliswaar een groot bestanddeel én de omhulling van vitamine C, maar vitamine C bestaat verder uit nog vier bestanddelen:

Bio-flavonoïden

Er bestaan meer dan vierduizend verschillende types flavonoïden (plantenstoffen). Ze zitten vooral in groenten en fruit maar in broccoli of pepers zitten weer andere flavonoïden dan in citrusvruchten of in besjes. Deze flavonoïden hebben uiteenlopende heilzame effecten op de gezondheid. Ze beschermen tegen infecties, tegen hart- en vaatziekten, tegen kanker en andere verouderingsziekten. Veel onderzoek is daarover nog gaande en we zullen in de komende jaren vast nog veel meer positieve effecten van deze bijzondere plantenstoffen stoffen gaan vinden. Ze bezitten antioxidant-activiteit, die beschermen cellen en weefsels tegen oxidatieve stress (celbeschadiging). Door oxidatieve stress ontstaan vrije radicalen die de cel kunnen beschadigen, antioxidanten beschermen ons daartegen. Daarnaast versterken flavonoïden de werking van vitamine C, en versterken zo de haarvaatjes, hebben een ontstekingsremmend effect, gaan aderverkalking tegen, verminderen de klontering van bloedplaatjes, voeren zware metalen af en remmen de afgifte van histamine (een stof die vrijkomt bij ontstekingen en een heftige allergische reactie veroorzaakt). Ook beïnvloeden ze de genenexpressie, waarbij, kortgezegd, DNA wordt omgezet naar eiwitten. Verder ondersteunen flavonoïden de leverfunctie en helpen ze het lichaam ongewenste bacteriën en virussen bestrijden. 

Zoals gezegd zitten flavonoïden vooral in groenten en fruit, en wie te weinig groenten of fruit eet, krijgt dus te weinig bio-flavonoïden binnen. Door gevarieerd te eten krijg je ook veel verschillende flavonoïden binnen. Het is verder belangrijk te weten dat een dieet dat arm is aan groenten en fruit in dit opzicht niet kan worden aangevuld met synthetische vitamine C. Want daarin zit alleen ascorbinezuur, daarin zitten geen bio-flavonoïden verwerkt. Ik kom hier later op terug.

Vitamine J, de ademfactor

Er zit in natuurlijke C ook nog vitamine J, die ook wel vitamine C2 wordt genoemd. Het is de long- of antipneumonie-vitamine die behulpzaam is bij het opnemen van zuurstof door de longen. Te snel buiten adem raken door bijvoorbeeld trappenlopen wordt door vitamine J voorkomen. Ook mensen met astma hebben baat bij voldoende vitamine J.

Koper, in de vorm van Tyrosinase 

Nog belangrijker is het koper dat in vitamine C zit. Dat zit in vitamine C in enzymatische vorm, tyrosinase genoemd, dat essentieel is voor de hormoonproductie van bijnieren. De bijnieren maken voor het hele lichaam hormonen onder de invloed van dit stofje. Onder andere de productie van melatonine, wat de huid bruin maakt, vindt plaats onder de invloed van tyrosinase. Andere processen waarbij hormonen worden geproduceerd voor de goede werking van het lichaam vinden hier plaats.

Het is duidelijk waarom vitamine C zo belangrijk is voor het behouden van een gezond lichaam en het versterken van het immuunsysteem, gezien zijn complexe en veelzijdige samenstelling. De samenstelling van bio-flavonoïden, vitamine J en koper in de vorm van tyrosinase zijn enkele van de vele componenten die samenwerken om verschillende aspecten van onze gezondheid te ondersteunen.

Ik nodig je uit om je bewust te worden van de grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen die deze essentiële voedingsstoffen bevatten terwijl we ze nader onderzoeken en begrijpen hoe ze ons welzijn verbeteren. We kunnen ons lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om te gedijen door een gevarieerd dieet te omarmen en de juiste voedingskeuzes te maken. Laten we samenwerken.

Hans Beekmans

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email