basal-basics-logo

Welke groenten zijn belangrijk voor onze gezondheid?

Álle groenten zijn belangrijk, omdat ze allemaal veel mineralen en zuren bevatten, in verschillende combinaties. Het lichaam heeft die verschillende mineralen en combinaties van mineralen en zuren nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen.

Ook de bacteriën en schimmels in de groenten zijn belangrijk voor onze darmen, die zorgen voor een goede vertering. Jammer genoeg zijn de huidige kweekmethoden zodanig dat er in de weliswaar prachtig uitziende groenten minde rmineralen zitten dan vroeger. Ook daarom zijn grote hoeveelheden groenten en veel variëteit belangrijk.

Tevens belangrijk is dat de groenten niet uitgekookt worden, daarmee verdwijnen bijna alle goede stoffen die de groenten hebben. Kort verhitten in een wok is daarom beter of kort bakken met een deksel op de pan zodat de hitte en de stoom in de pan blijven.

Het belang van vitamine D3: door onze huid wordt vitamine D3 gemaakt onder invloed van zonlicht en vitamine D3 is noodzakelijk voor de opname van calcium. De voeding waar we veel vitamine D uit kunnen halen is vette vis, levertraan, eieren en (vet) vlees.

Vitamine K2 zit in voedsel, niet in groenten maar wel in bijvoorbeeld natto (gefermenteerde sojabonen), kaassoorten, eigeel, grasboter, kippenlevertjes en orgaanvlees. Vitamine K2 zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats terecht komt: in de mitochondriën en in de rest van het lichaam.

Samengevat helpen de volgende vier punten u om een calciumtekort te voorkomen:

  • Gezond eten, veel groenten, en heel weinig suikers en geraffineerde koolhydraten (welke voornamelijk te vinden zijn in bewerkt voedsel).
  • Zorg voor extra mineralen in de voeding door bijvoorbeeld bottenbouillon te drinken, getrokken van biologische botten.
  • Neem een supplement dat gebalanceerd is en ervoor zorgt dat alle mineralen opgenomen worden.
  • Ga NIET opeens veel melk drinken of veel calciumhoudende producten innemen, die verstoren de balans, daardoor zal een calciumtekort ontstaan!
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email